Com funcionen les plaques solars a l’hivern?

És cert que tres quartes parts de la producció d’una instal·lació fotovoltaica s’aconsegueixen durant la primavera i l’estiu a causa d’una major radiació solar, però així i tot, durant l’hivern també es pot generar una quantitat rellevant d’energia solar. Com pot ser?

Optimitzar la ubicació del sistema d’energia solar

Cada regió determina la ubicació de les plaques solars, ja que la situació meteorològica és diferent en cada zona i la posició del sol és variant durant el dia i al llarg de l’any.

Per tal d’aconseguir uns majors nivells de rendiment, s’aconsella que la radiació solar arribi al panell fotovoltaic de forma vertical. En aquest sentit, caldrà decidir si optimitzem l’orientació per a l’estiu o ho fem pensant també amb la resta d’estacions de l’any.

Així doncs, quin és el rendiment real de les plaques solars a l’hivern?

Perquè quedi clar, les plaques solars si funcionen durant l’hivern i la raó es deu al fet que la generació d’energia dels panells fotovoltaics no capturen l’energia de calor, sinó la de la llum. De fet, les baixes temperatures són preferibles a les altes respecte a la millora del rendiment dels panells. Per cada grau d’augment de temperatura el rendiment disminueix aproximadament entre 0,35 i 0,45 %. Per això aquest pot ser major en els dies càlids de primavera quan el sol està baix que no durant els dies calorosos d’estiu.

Està clar que a l’hivern hi ha menys hores de llum solar i per tant l’energia captada serà menor que altres èpoques de l’any quan els dies són generalment més llargs, per això,arribats a aquest punt, caldrà posar atenció al tipus de plaques que escollim.

Si la instal·lació està dotada de sistemes d’alta eficiència, els problemes seran menors que en altres casos. Així doncs, qualsevol que es plantegi instal·lar plaques solars, ho haurà de fer tenint diversos aspectes en compte. A Green Elèctric comptem amb un equip professional que et podrà assessorar i valor amb deteniment quins són els panells més adequats segons la teva situació i necessitats.

Els panells d’alta qualitat, antireflectants o amb mecanismes per al seguiment solar poden ser la solució en alguns casos on la llum natural és més escassa.

Què passa si neva?

Tot i que al nostre territori no neva amb freqüència, volem recalcar que les plaques solars generalment segueixen funcionant, ja que la instal·lació fotovoltaica està perfectament equipada per aguantar una pressió de fins a 2.400 pascals (equivalent a 240 kg/m²) i la llum solar pot travessar fins a 15 cm de neu i seguir produint electricitat.

Així doncs, tot i la presència de neu als mòduls, la llum difusa pot seguir arribant i seguir provocant que el corrent flueixi.

En un angle d’alineació de 30 a 35°, la neu lliscarà ràpidament per si sola. Aquest procés es veu accelerat per la calor que es genera en el moment en què una petita part del panel queda exposada.

Un altre aspecte que ajuda a que la neu llisqui per si mateixa és la inclinació del teulat. 

Manteniment de les plaques solars a l’Hivern

Quan arriba l’hivern també caldrà posar més atenció al manteniment dels panells, especialment en aquelles zones on la neu sigui més freqüent.

Tal com hem comentat anteriorment, la majoria dels panells solars suporten sense problema el pes de la neu, però no està de més extremar les precaucions en aquesta època i fer un manteniment periòdic de la instal·lació.

A Green Elèctric oferim un contracte de manteniment de la instal·lació solar fotovoltaica la qual consisteix en una revisió de manteniment preventiu i correctiu de tots els elements una vegada a l’any.

Aquest mantenim suposa efectuar operacions d’inspecció visual, verificació d’actuacions i altres que permetin mantenir dins els límits acceptables les condicions de funcionament, prestacions, protecció i durabilitat de la mateixa.

L’objectiu d’aquest manteniment és assegurar que el sistema funcioni correctament fer un informe tècnic i assessorar els nostres clients de la millor manera.

Si vols saber tots els detalls sobre el nostre contracte de manteniment no dubtis en contactar-nos sense cap compromís.

I si encara no has instal·lat plaques solars a la teva llar, recorda que som aquí per explicar-te tots els avantatges.

Desplaçat dalt de tot
Gràcies per contactar
En breu ens posarem en contacte
per atendre la vostra sol·licitud
× WhatsApp