Com afecta la Covid-19 al sector de l’energia solar?

No hi ha cap dubte que l’arribada del Coronavirus ha alterat significativament el consum energètic tant al nostre país com a nivell mundial.

La Covid-19 ha provocat que els governs d’arreu del món hagin hagut d’imposar mesures de distanciament social i confinament. Això ha provocat que la majoria de sectors econòmics s’han vist obligats a parar la seva activitat o han hagut de redefinir la seva dinàmica. 

Aquesta gran paràlisi econòmica que a dia d’avui ens segueix afectant, i juntament amb la mobilitat limitada, ha provocat la major caiguda de demanda energètica dels últims 70 anys i una consegüent disminució sense precedents de les emissions de CO₂.

En aquesta davallada energètica cal destacar especialment la baixada de la demanda del carbó, el petroli i el gas. 

Encara que el sector de les energies renovables també s’ha vist afectat degut al caos econòmic i social de la pandèmia, sembla que està resistint millor a aquesta tendència negativa.

És veritat que la mitjana de creixement en les últimes èpoques s’ha vist afectada, però a la llarga són molts els estudis que veuen l’energia renovable com una aposta de futur més segura i menys volàtil que la del sector dels combustibles fòssils.

Per què l’energia fotovoltaica pot ajudar en la recuperació de la crisi de la Covid-19?

Una vegada es treguin les restriccions i mesures actuals, i per tal de mitigar l’efecte de la destrucció de llocs de treball i el teixit productiu causat per la Covid-19, caldrà posar en marxa un seguit d’accions que fomentin el retorn de la normalitat econòmica. Sens dubte, el procés de transició ecològica haurà de ser una de les principals vies en aquesta recuperació.

Així doncs, en aquest sentit, no podem passar per alt l’autoconsum solar fotovoltaic, el qual consisteix a col·locar panells solars amb l’objectiu d’autoconsumir tota l’energia que produïm nosaltres mateixos. 

Aquí us deixem un seguit d’avantatges i punts claus que haurien de situar les energies renovables al capdavant d’aquesta recuperació:

  •  L’ONU veu l’energia fotovoltaica com una oportunitat per accelerar la transició cap a una economia baixa en carboni; més verda, més propera i molt més saludable que ens ajudarà a sortir d’aquesta crisi sanitària, social i econòmica.
  • Pel que fa a les empreses, també veuen en aquest sentit una oportunitat econòmica en temps on l’estalvi s’ha convertit en un aspecte essencial i amb una possibilitat de retorn de la inversió del tot competitiu. També es una manera de millorar la seva imatge a nivell social i contribuir amb els compromisos adquirits a nivell mundial en la lluita contra el canvi climàtic.
  • Els particulars, degut al confinament i al teletreball han vist com el seu consum energètic i en conseqüència la seva factura ha augmentat visiblement.

L’autoconsum es presenta com una alternativa que els permet abaratir costos i recuperar la inversió en pocs anys.

  • Aquest tipus d’instal·lació redueix també la dependència de les companyies elèctriques. La instal·lació de les plaques solars és transversal a l’economia. Independentment del sector o activitat o del tipus de negoci, pots instal·lar plaques solars i autoconsumir la teva energia amb l’objectiu d’adquirir independència energètica. 

Aquestes són algunes de les dades que ens fan reflexionar sobre el paper que pot tenir l’energia fotovoltaica, i en general les energies renovables, en la recuperació d’aquesta crisi i en la construcció d’un futur millor.

L’autoconsum té perspectives importants a mitjà i llarg termini, fet que ens fa pensar que seguirà essent rendible en un futur. Segons analistes internacionals aquesta és la manera de fer front als desajustos econòmics, al canvi climàtic, ser autosuficients, i en definitiva estar més preparats davant d’una possible nova crisi com la que ens deixa la Covid-19.

Desplaçat dalt de tot
×