Quines són les millors bateries per a l’autoconsum?

L’autoconsum ja és una realitat i ha arribat per quedar-se. L’energia renovable té molts avantatges no només en la producció d’electricitat, sinó també pel que fa a l’estalvi econòmic i en ajudar a la lluita contra el canvi climàtic al no consumir combustibles fòssils. 
Una de les eines principals del kit solar fotovoltaic és la bateria per a l’autoconsum. Si encara no saps què són i quins tipus pot haver-n’hi, avui te’n parlem en el següent article.

Quina és la funció de les bateries en l’autoconsum?

Les instal·lacions fotovoltaiques estan compostes per diferents elements: els panells solars on es recullen els raigs del Sol amb les seves respectives estructures, la bateria i un sistema de monitoratge en temps real.

Tot aquest kit està connectat a l’electricitat de la propietat, així que durant els dies amb sol es podrà gaudir de l’energia renovable transformada per l’inversor sense cap mena de contratemps.

En aquest cas, les bateries tenen la funció d’aportar energia elèctrica en el sistema quan els panells fotovoltaics no generen l’electricitat necessària. Per exemple, durant la nit o en moments de poca lluminositat. És per aquest motiu que són tan importants, ja que quan no hi ha hores de llum solar, la llar o l’empresa pot accedir a l’electricitat que hi ha  emmagatzemada a les bateries. Amb altres paraules, la bateria guarda l’excés d’energia solar per després passar-la a la xarxa elèctrica de la llar.

Què hem de tenir en compte a l’hora d’escollir la bateria?

A l’hora de triar el tipus de bateria per a les instal·lacions fotovoltaiques s’han de tenir en compte molts factors i les seves característiques. Entre elles destaquem: 

  • La capacitat. És la intensitat de corrent en ampers que es pot obtenir d’una descàrrega completa de l’acumulador elèctric quan aquest té un estat de càrrega total.
  • Eficiència de càrrega. És la relació entre l’energia utilitzada per emplenar l’acumulador i la realment emmagatzemada. Per tant com més pròxim al 100% millor.
  • Autodescàrrega. Aquest és el procés d’un acumulador elèctric que, sense estar en ús, tendeix a descarregar-se.
  • Profunditat de descàrrega. És la quantitat d’energia que s’obté durant una descàrrega estant en càrrega total (%).

Quins tipus de bateria hi ha?

Bateries de plom-àcid

També anomenades bateries monoblock, són una de les més fàcils d’aconseguir i instal·lar i, per tant, de les més utilitzades per a l’autoconsum. Molt recomanables per a les llars.

Bateries de liti

Són molt més funcionals respecte a la seva grandària i pes. Poden ser instal·lades en qualsevol estància sense ocupar gaire espai i, a més, ofereixen descàrregues completes sense emetre gasos.

Bateries de cicle profund

Estan especialment dissenyades per ser usades de manera diària, perquè el seu cicle d’utilitat s’estén fins a 7 anys. La seva instal·lació és summament útil en llocs on es necessitin descàrregues contínues i potents.

Bateries AGM

Les bateries AGM són una opció segura i eficaç dins d’espais amb moltes vibracions. Aquestes tenen una bona resistència a climes freds i el seu ús és molt senzill. 

Sostenibilitat i Reciclatge

En l’era de la consciència ambiental, el reciclatge i la sostenibilitat de les bateries s’han convertit en temes crucials. Les bateries, especialment les de liti, contenen materials que poden ser perjudicials per al medi ambient si no es gestionen correctament al final de la seva vida útil. Diverses empreses i iniciatives estan treballant en mètodes per reciclar eficientment les bateries d’autoconsum, extreient metalls valuosos i materials per a ser reutilitzats en la fabricació de noves bateries, reduint així l’impacte ambiental i fomentant una economia circular. A més, l’adopció de tecnologies de bateries més sostenibles i menys contaminants, com les bateries de sodi o les bateries d’aire de liti, estan guanyant terreny com a alternatives més ecològiques i eficients. És imperatiu que els consumidors i les empreses estiguin ben informats sobre les opcions de reciclatge i les alternatives sostenibles disponibles per a prendre decisions més respectuoses amb el medi ambient.

Ara que ja saps què són i quins tipus hi ha, és hora de passar-se a l’autoconsum i començar a estalviar gran part de la despesa mensual en electricitat. 

A Green Elèctric et fem una instal·lació a mida i sense preocupacions, contacta amb nosaltres.

Desplaçat dalt de tot
Gràcies per contactar
En breu ens posarem en contacte
per atendre la vostra sol·licitud
× WhatsApp