Quins són els llocs òptims per instal·lar una placa solar?

L’energia solar és la millor manera de ser autosuficients pel que fa a la producció d’energia. I és que si ens preocupa el medi ambient i d’on prové l’electricitat que gastem a la nostra llar, el millor és produir-la nosaltres mateixos. És per aquest motiu que, si estàs pensant a instal·lar plaques solars a la teva llar, és important considerar quins són els llocs òptims i quins factors has de tenir en compte per aconseguir el millor rendiment de la teva inversió.

La ubicació i inclinació dels panells solars

En primer lloc, i encara que sigui evident, per a aconseguir la millor captació de llum i treure el màxim rendiment dels panells solars, la instal·lació ha d’estar a una zona on toqui constantment el sol i, preferiblement, el lloc idoni és la teulada, ja que queda més protegit i a prop dels consums. Però també, una altra opció que es pot valorar és col·locar les plaques solars a terra, en el cas que la parcel·la de jardí sigui de grans dimensions. 

Un cop tinguem clar quin serà el lloc, és important que les plaques es trobin ben orientades i amb el grau d’inclinació adequat a la temporada d’ús de la instal·lació fotovoltaica. En aquest cas, és molt important conèixer a quina època de l’any hi haurà més consum elèctric per saber on haurem de fer la instal·lació, ja que a l’estiu, per exemple, pot haver-hi un consum molt més elevat en el cas de tenir una llar amb piscina o bé vehicle elèctric, sense deixar de comptar els electrodomèstics més comuns com el congelador o el frigorífic. Per tant, les plaques s’hauran de col·locar en un grau d’inclinació que optimitzi el rendiment en els mesos d’estiu. Així doncs, com més extres pugui tenir la llar, més plaques solars necessitarem. 

En el cas que els consums siguin estables durant tot l’any o bé més accentuats en els períodes d’hivern, s’haurà d’utilitzar una inclinació més adequada per al mes de desembre, ja que aquest mes té un menor nombre d’hores de sol durant el dia i aquest incideix de manera indirecta no perpendicular, a diferència de l’estiu, provocant que el rendiment sigui menor. 

Quina ha de ser la seva orientació?

Per últim, un altre factor, i no menys important, que s’ha de tenir en compte a l’hora d’instal·lar plaques solars és la seva orientació. Les opcions es poden classificar en:

  • Orientació Sud: aquesta és la millor pels panells solars, ja que garanteix que els panells mirin al sol just quan aquest està oferint la seva màxima radiació durant tot el dia, que són les hores centrals.
  • L’orientació Oest vindria a ser la més preferible si la nostra teulada no està orientada al Sud, encara que en instal·lacions d’autoconsum residencial pot fins i tot arribar a ser la millor opció, sobretot si no es disposa de sistema d’emmagatzematge en bateries.
  • I per últim l’orientació Est-Oest,  la meitat de les plaques de la nostra instal·lació estan orientades cap a l’Est i l’altra meitat cap a l’Oest. Es tracta d’una configuració especialment adient per a cobertes planes com ara edificis o naus industrials, entre d’altres.

Les incidències de l’ombra

Un aspecte a tenir en compte a l’hora d’instal·lar les plaques solars són les ombres, ja que aquestes poden incidir sobre els mòduls fotovoltaics perquè durant el dia aquestes varien de posició, però també varien durant les diferents estacions de l’any. Per tant, haurem d’anar amb compte tant amb les ombres més llunyanes com les properes. Encara que puguin semblar un obstacle, es pot corregir l’efecte negatiu de les ombres posant optimitzadors o bé microinversors, aprofitant així pràcticament tota la teulada encara que hi tinguem una xemeneia instal·lada o qualsevol altre obstacle que faci ombra. 

Ara que ja saps quins són els llocs òptims per dur a terme una instal·lació de plaques solars i tot el que has de tenir en compte per obtenir el millor rendiment, és hora de passar-se a l’autoconsum i començar a estalviar en les teves factures posant el teu gra de sorra per contribuir en la millora del medi ambient. Vine a Green Elèctric i t’assessorarem per fer-te la instal·lació més rendible, a mida i sense preocupacions. 

Desplaçat dalt de tot
Gràcies per contactar
En breu ens posarem en contacte
per atendre la vostra sol·licitud
× WhatsApp