Un altre motiu per sumar-se a l’autoconsum: estalvia amb les bonificacions sobre l’IBI.

Cada vegada hi ha més gent interessada en l’energia solar: el nombre d’habitatges i empreses que opten per una instal·lació d’aquest tipus ha augmentat considerablement en els últims anys. La consciència mediambiental és un altre dels motius principals, moltes famílies i negoci opten per aquest autoconsum amb la intenció d’aportar el seu granet de sorra per la preservació i cura del nostre planeta. El fet d’evitar emissions de CO₂ a l’atmosfera, com ho fan altres energies provinents de combustibles o fonts no renovables, és un aspecte que cada vegada es busca més en tots els sectors.

Una altra motivació per passar-se a l’autoconsum és evitar la dependència de les grans companyies elèctriques. Les constants pujades del preu de la llum i la política energètica de l’estat fan que cada vegada l’experiència de l’usuari i l’opinió de la societat respecte a aquestes grans empreses sigui més negativa. Tard o d’hora l’autoconsum d’energia acabarà per democratitzar el model energètic, creant un model més just, net i sostenible. A més, cada vegada s’exigeix des de la UE un model energètic per al nostre país més acord amb els temps i la realitat actuals.

Un altre dels principals motius pels quals la gent s’interessa per l’energia solar té a veure amb l’estalvi econòmic. L’ús de l’energia autogenerada en habitatges o empreses no només et permet disminuir els costos de la factura a final de mes, sinó que cada vegada resulta més fàcil per a la butxaca apostar per l’autoconsum i les energies renovables.

D’una banda s’estima que el cost de la instal·lació de plaques solars ha descendit un 75% en els darrers deu anys, fent que els períodes d’amortització disminueixin entre els cinc i set anys actualment. De l’altra l’aprovació de novetats legislatives que afavoreixen l’autoconsum col·lectiu així com la reducció dels tràmits i la burocràcia administrativa, fan molt més fàcil i econòmica la instal·lació d’aquest tipus d’energia. La legislació actual ja permet compensar en la factura elèctrica l’energia abocada a la xarxa en potències inferiors a 100KW, una opció viable per a la majoria d’habitatges familiars. 

Finalment, la bona notícia és que cada vegada sorgeixen més ajudes, subvencions i suport econòmic per a particulars en l’àmbit municipal. Les subvencions són encara complicades d’aconseguir però un 60% de les grans ciutats ofereixen descomptes a l’IBI per l’autoconsum. Un total de 45 ciutats espanyoles rebaixen l’impost sobre béns immobles (IBI) i l’impost sobre instal·lacions, construccions i obres (ICIO)  a aquells habitants que es passin a l’autoconsum solar fotovoltaic.

Majoritàriament els descomptes de l’IBI són del 30% al 50%, mentre que gairebé la meitat dels municipis atorguen un descompte a l’ICIO de més del 90%. La majoria d’aquests ajuntaments ofereixen una durada màxima per a les bonificacions d’1 a 5 anys. 

Podeu consultar el llistat actualitzat de municipis de Girona que compten amb bonificacions per a l’IBI per instal·lacions d’autoconsum:

Font: Institut Català de l’Energia (Generalitat de Catalunya)

Aquest tipus d’ajuda són clau a l’hora de fomentar l’autoconsum, però més important és encara, normalitzar i informar la ciutadania de com funciona l’autoconsum i facilitar els tràmits. A Green Elèctric volem explicar-te quins són tots els avantatges d’incorporar plaques solars al teu habitatge o empresa i assessorar-te per a prendre aquesta decisió tan encertada. Contacta’ns sense compromís.

Desplaçat dalt de tot
Gràcies per contactar
En breu ens posarem en contacte
per atendre la vostra sol·licitud
× WhatsApp